Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Kövess a Facebook-on!

Utolsó kommentek

Kérdésed van?

Kérdezz a halakról, rákokról és kagylókról az OceanCowboy bloggerétől Pétertől.


voroshomar@voroshomar.hu

Halak és Halételek

Hirdetés

Címkék

Címkefelhő

RSS

Amit friss hal vásárlásakor tudni kell

2012.07.27. 08:02 | Oceancowboy | 7 komment

Címkék: halpraktikák

Amit vásárláskor tudni kell 0.jpgAhhoz, hogy el tudj készíteni egy nagyszerű halat, és élvezhesd azt a csodálatos ízt, amit ad, először el kell, hogy menj a halkereskedésbe venni egyet. De mi alapján tudod megállapítani, hogy melyik halkereskedésben bízhatsz, és hogyan bizonyosodhatsz meg a kiválasztott hal frissességéről avagy romlottságáról? Nézzük, milyen egy jó halkereskedés, és mire kell odafigyelned vásárláskor.

A halkereskedés kritériumai:

Ha lehetőség van rá, olyan halkereskedésnél vásárolj, amely magas minőségbiztosítási, környezetvédelmi és higiéniai követelményrendszerekkel rendelkezik. Lehetőleg olyan szaküzletet válassz, ahol kívánság szerint megtisztítják, szeletelik, filézik, vagyis előkészítik a halakat, és ahol konyhakészen, akár belsőségek és fej nélkül is vásárolhatsz. Az üzletnek tisztának, praktikusan kialakítottnak és bizalomgerjesztőnek kell lennie, és széles termékválasztékkal kell, hogy rendelkezzen.Amit vásárláskor tudni kell 6.jpg

Az üzletnek lehet só, tenger vagy friss ózon illata, áraszthat kellemes halillatot, de ha büdöset vagy kellemetlenül erős halszagot érzünk, már be is csukhatjuk az ajtót. Kívülről! A friss, előhűtött egész halaknak a legjobb helye a zúzott jégágyon vagy ágyban van, míg a már filézett vagy szeletelt halakat inkább a hűtőpultokban kell keresnünk műanyag vagy rozsdamentes acéltálcákra fektetve. A vásárláskor soha ne az árat, hanem az áru minőségét vedd először figyelembe. Miközben a hal hosszú utazáson vesz részt, a tengertől az asztalig sok-sok kézen megy keresztül a halásztól kezdve a halfeldolgozóig, a rakodótól a halnagykereskedőig, de egyvalami soha sem változhat, mégpedig a hűtőlánc hűtési foka. A halak nagyon nem szeretik, ha a tárolási, és szállítási környezetükben, azaz a hűtőláncban a hűtési érték meghaladja a 2 Celsius fokot. Az optimális hőfok 0-2 Celsius, és a legjobb, ha friss daráltjégen utazhatnak.

Egy hal szakszerű tárolási körülmények között a kifogásától számított 7-8 napig őrzi meg frissességét, amiből átlagosan 2-3 nap szükséges, hogy megérkezzen a magyarországi kereskedésekbe. Ezért fontos, hogy felismerd azokat a tulajdonságokat, amik alapján megállapíthatod a kiválasztott hal frissességét.Amit vásárláskor tudni kell 1.jpg

A HALAK FRISSESSÉG VIZSGÁLATA

Amennyiben a halkereskedésnél lehetőség van rá, vizsgáld meg a halat vásárlás előtt, és ha valamelyik kritériumnak nem felel meg, azt nem szabad megvenni. A vizsgálatok típusai a következők lehetnek: - szagvizsgálat - szemrevételezés - tapintásvizsgálat

A SZAGVIZSGÁLAT:

Az első vizsgálat, amit mindig el kell, hogy végezz, az a szagvizsgálat. A friss halnak lehet tengerillata, áraszthat só illatot, az édesvíziek fajra jellemző, kellemes halszagot, de sohasem lehet erős, büdös halszaga. Az erős halszag azt jelenti, hogy egyrészről a hal már túl hosszú ideje nem él, nem friss, másrészről utaló jele lehet a szakszerűtlen tárolásnak, aminek következtében a fehérjék bomlása megindult. Akármelyik változat is áll fenn, azt a halat nem szabad megvásárolni.

A SZEMREVÉTELEZÉS:

Másodjára azt, amit meg kell, hogy tegyél vásárláskor, az a hal szemrevételezése. A szemrevételezésnek alaposnak és mindenre kiterjedőnek kell lennie, hiszen a halon több olyan testrész is található, melynek elváltozása árulkodó jele lehet annak, hogy a kiszemelt hal nem éppen friss. Ha ismered ezeket a jeleket, az megkönnyíti a döntést, hogy vásárolj, avagy inkább ne.Amit vásárláskor tudni kell 2.jpg

A szem

Kiemelt figyelmet kell, hogy fordíts a hal szemére, ugyanis a szem az első olyan része a halnak, amin látni lehet a frissességre utaló jeleket. A hal szemének vizsgálatakor a következő kritériumoknak kell, hogy megfeleljen. A szemnek a hal fajától függően sötét színűnek, feketének vagy világos színűnek kell lennie, a felülete fényes, vizes csillogású, de semmi esetre sem lehet ködös vagy opálos kinézetű. Néhány halnak a szemében lehet vér, de ez nem kizáró ok és nem azt jelenti, hogy a hal nem friss, a látható vérerek egyszerű genetikai jellemzők. A szem vizsgálata azonban ne csak a színére korlátozódjon, hanem az alakjára és az állagára is, hiszen a frissen kifogott halak szeme még nem vesztette el a nedvességtartalmát. A hal szemének domborúnak kell lennie, tapintásra feszesnek, rugalmasnak, flexibilisnek és az alakjára való tekintettel a szemnek követnie kell a hal testének az ívét. Amennyiben a hal szeme homorú, beesett, szélei száraznak tűnnek és a felülete nem csillogó, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a hal nem friss.

A bőr, pikkelyek és úszok

Amennyiben a hal pikkelyekkel rendelkezik, azokat szintén vizsgáld meg, és a vizsgálatnak elsősorban a hal színére és a pikkelyek állagára kell, hogy koncentrálódjon. A pikkelyek színe nem lehet merőben eltérő, mint amilyen a hal eredeti színe. Kisebb eltérés lehetséges, mert amennyibe a halak összeérnek, ott a pigmentsejtek kivilágosodnak. Ha a pikkelyek jelentős elszíneződését, kifehéredését tapasztalod, az azt jelenti, hogy a halat sokáig és szakszerűtlenül tárolták. Szemrevételezésed ki kell, hogy terjedjen a hal teljes testére. Nézd meg, hogy a hal testén nem találhatók-e külsérelmi nyomokat, esetleg ütődést. Az ütődés a hal húsának élvezeti értékéből nem von ugyan le, de alatta bevérzések keletkeznek a húsban, az viszont a tányéron nem éppen esztétikus.

Ugyanilyen fontos a hal úszóinak szemrevételezése is, hiszen amennyiben az úszók szélei eltérő színnel rendelkeznek, mint a közepe, illetve száraznak és töredezettnek tűnik, az azt jelentheti, hogy az úszók nedvességtartalma szintén megváltozott, és valószínű a hosszú tárolási periódus.

Kopoltyú

Végül, de nem utolsó sorban a kopoltyúk szemrevételezése történjen meg, amely talán a legfontosabb ellenőrzési módszer. Emeld fel a hal kopoltyúlemezeit, és vizsgáld meg a kopoltyúk színét. Abban az esetben, ha a vizsgált hal friss, a kopoltyúknak minden esetben élénkvörösnek kell lennie. Az élénkvörös szín a vér oxigénnel való telítettségének jele, ami azt jelenti, hogy a halunk nemrégen még úszott.Amit vásárláskor tudni kell 3.jpg

A TAPINTÁSVIZSGÁLAT

Mivel a halak húsának nagy része víz, ezért a húsnak rugalmasnak és flexibilisnek kell lennie, amennyiben az állat friss. Ha az ujjunkkal benyomjuk a halak bőrét, akkor a nyomás helyének rugalmasan vissza kell állnia az eredeti állapotába. Ha a hal állott, régi, húsa elveszti a nedvességtartalmának jelentős részét, petyhüdt lesz. Ha a halak bőre fénylő és áttetszően nyálkás akkor nagyon friss, ami tapintásra csúszósnak tűnhet. Amennyiben halfilét vagy halszeletet vásárolsz, a hús felületének simának, selymesnek és enyhén nedvesnek kell lennie. A száraz szélek és a nem homogén színösszetétel a hosszú tárolás jelei.Amit vásárláskor tudni kell 4.jpg

Néhány tanács: vásárlás előtt szerezz be egy olyan hűtőszatyrot, ami kimondottan az ilyen jellegű termékek szállítására alkalmas, kérd meg a halkereskedőt, hogy egy műanyag zacskóba adjon neked zúzott jeget, amellyel fenntarthatod a hűtőláncot, azaz azonos hőmérsékleten szállíthatod, amelyen tárolták, amíg hazaérsz. A hűtődben keress egy megfelelő helyet a haladnak, fektesd egy műanyag tálcára, és takard le konyharuhával. Próbáld meg a halat 36 órán belül felhasználni. Ha úgy gondolod, hogy házilag próbálod meg lefagyasztani a halat, azt mondom, ne tedd. Ne felejtsd el, egy frissen kifogott, tisztított és pillanatok alatt sokkolásos hűtéssel fagyasztott hal mindig magasabb értéket képvisel, mint egy olyan, amit lassú hűtési eljárással az otthoni hűtővel próbálunk tartósítani. De ha nincs más lehetőséged, akkor mártsd hideg vízbe, tedd egyesével egy műanyag zacskóba és úgy helyezd a fagyasztóba. Kiolvasztásához ne használj meleg vizet, mikrohullámú sütőt, hanem előző este vedd ki a fagyasztóból, és tedd át a hűtőbe. A lassú lefagyasztási idő alatt a halak szervezetében lévő víznek van ideje jégkristályokká átalakulni, mely kissé roncsolja a halak hússzerkezetét. Ha hirtelen olvasztjuk ki, nagy lehet a vízveszteség, ami miatt puhábbnak, löttyedtnek tűnik, sütést követően szárazabb lesz. Ha fagyasztott halból kívánunk ételt készíteni, azt lehetőleg mindig előző nap vegyük ki a fagyasztóból és a hűtőben hagyjuk kiengedni. Remélem, hogy a fenti információk alapján szakszerűbben tudsz majd vásárolni, és csakis első osztályú termékek kerülnek a konyhádba.Amit vásárláskor tudni kell 5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://ocean-cowboy.blog.hu/api/trackback/id/tr524669777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Kármentő 2012.07.27. 16:45:12

Köszönet sok jó tanácsért. Valóban:)
Csupán egy kérdés: Hol találok olyan helyet, ahol a hal frisseségét saját kezűleg ellenőrizhetem?
A piacon nem. Vagy a fagyasztott hal...?
Szemeteket árulnak, de igény sincs a minőségre.
Mint ahogy ez a blog is majd karácsonykor lesz aktuális.
Sajnos :-(

JimGilmoure 2012.07.27. 17:11:31

Én megfogom magamnak, de nyáron például nem is viszem haza, visszaengedem élve. Ha nagyobb hal, és kell otthon evésre, akkor a lehető leggyorsabban elviszem. Le is fagyasztom ha kell, gyorfagyasztással. tengeri halat - áruk miatt - nem veszünk. Majd ha lesz EU-s bérezés is, nem csak árak. fagyasztott halfilét, vagy hekket, kizárólag kérésre (kéne már egy sörtésztás hekk - sörrel :)) veszek. Egy horgász tényleg, ránézésre megmondja mennyire friss a hal.

kapitalista 2012.07.27. 18:25:33

Nagyon igenyesen ,szakszeruen osszeallitott cikk.Orommel olvastam.Az egyetlen dolog ami erthetetlen szamomra , hogy ki irta az elozetesben azt a baromsagot ,hogy a hal" szaglik".Ha valaki magyar nyelven ir tudhatna,hogy olyan szo .hogy szaglik nem letezik.

titantoma 2012.07.27. 19:39:23

Most vettem fagyasztott pisztrángot (egész), márka: Royal Greenland. Elég jónak tűnik, hétvégén meg kiderül, jó-e valamire. Mert fagyasztott halatból általában én is csak Pangasiust meg hasonló sz*rokat látok.

Niurka (törölt) 2012.07.29. 18:07:54

Minden hal fagyasztott. Kifogás után rögtön lefagyasztják és úgy szállítják. Ez egyébként azért is jó, mert így a halban levő esetleges elősdik elpusztulnak (pl. lazac, amit nyersen is szokás enni).

Niurka (törölt) 2012.07.30. 00:14:02

@Oceancowboy: Melyik része? Sushi szakácstól hallottam. Egyébként a kifogástól a bolton át az asztalig nem romlana meg a hal?